Levandulová šťáva: tuto již dělám třetím rokem, první rok mi rodina řekla, zda jsem se nezbláznila, že přece nebudou pít mýdlo ….. No a 2 litry byly vypité během prvního měsíce prázdnin.
Takže už dělám trošku více šťávy, aby zůstala i na zimní měsíce.
První várku mám 3 litry v 5 litrovém hrnci.
Záleží na tom, kolik levandule máte, já zaplním 5l hrnec ve kterém chci nechat louhovat levanduli, přidám 1-2 citrony nakrájené, zalít provařenou vodou skoro do plna a přidat cukr – rozmíchat (dávala jsem 1,5 kg do 5 l hrnce).
Nechat odležet na chladném místě 1 den.
Po 24 hodinách přelít krásně růžovou vodu do jiného hrnce, přecedit přes sítko nebo přes hadřík. Nechat provařit 5 minut a ještě teplé dát do skleněných láhví. Láhve položit aspoň na 20 minut, aby se zakonzervovali. A máte HOTOVO
Pokud si jen chcete vyzkoušet do hrnce 1 litr, tak si tam dejte jen trošičku cukru, určitě bude stačit 100g, protože až vodu procedíte, tak budete mít necelého půl litru šťávy.
Třtinový cukr ani med nedávám, protože šťáva většinou kvasí a nevydrží mi ve sklepě dlouho.